background

Kabak Tatlısı Tarifi

Kabak Tatlısı Tarifi

Kabak Tatlısı Tarifi

KABAK TATLISI TARİFİ

1 kilo soyulmuş balkabağı
3 su bardağı toz şeker
1 çay bardağı su

servis için;
kaymak
kıyılmış ceviz içi
tahin

  • kabakları dilimleyip tencereye dizin.
  • Üzerine şekeri ve suyu ekleyin.
  • Orta hararette 30 dakika pişirip altını kısın.
  • Soğuduktan sonra dilerseniz, kaymak, ceviz yahut tahinle dilerseniz de hepsiyle beraber servis edin.

Eğer vaktiniz varsa Akşam kabakların üzerine şekeri ekleyip tencerenin kapağını kapatın. Hiç su ilave etmeden sabaha kadar bekleyin ve sabah kabağı kendi suyu ile pişirin.

Kabak Tatlısı 

İsmet Zeki Eyuboğlu, "Türk Dilinin Etimoloji Sözlüğü"nde (s.358), 'kabak' sözcüğünün geçmişin Türkçesinde de var olan 'kapamakla ilgili' 'kabağ' sözcüğünün 'kapalı olan, kabukla kuşatılmış olan' anlamında 'kabak'a dönüştüğünü ve anlam genişlemesiyle bilinen sebzenin adı olduğunu belirtiyor.

Selçukluların Anadolu'ya gelmeden önce tanıdıkları bir sebze  de  kabaktır. Zira kabak ziraatının daha XI. yüzyılda yapıldığı ve Türklerin, o çağda kabak tarlası için  kabaklık  terimini  kullandığı  biliniyor. Anadolu'ya geldikten sonra  da  çeşitli türlerde kabak yetiştirilmiştir. Mevlana'nın şu beyti, bize bu türlerden biri olan asma kabağının yetiştirildiğini  gösterebilir:  ”Böylesine  bir  topluluğa  kabak  geldi  çattı  da ipe tırmandı; nerden gördü, nerden bildi, nerden öğrendi bunu? O, çıkıp giden, uzayıp ağan ipi verenden bildi, ondan öğrendi” Kabağın  kimi zaman  raks ve sema sırasında kullanıldığını görüyoruz.  “ …  fakat  şurası  gariptir  ki  sizin müritler boş kabaklarla raks ediyor, bizim dostlarsa dolu kabakla sema yapıyor.” Ayrıca şarap için oyulup kadeh olarak  da  kullanıldığı  anlaşılıyor.  “ ardından  kadeh geliyor, şarap kabağı geliyor.”