background

Izgara Köfte Tarifi

Izgara Köfte Tarifi

Izgara Köfte Tarifi

IZGARA  KÖFTE TARİFİ

500gr kuzu dana karışık yağlı kıyma
2 dilim bayat ekmek
1 adet rende soğan
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kaya tuzu

  • bayat ekmeği bir kaç kaşık su ve rende soğanla ıslayın
  • ekmeği kıymaya katın ve tuzunu, karabiberini ekleyin.
  • Köfte harcını güzelce yoğurup dolapta bir kaç saat bekletin.
  • Sonra istediğiniz büyüklükte köfteler yapıp dilerseniz ızgarada dilerseniz döküm tavada pişirip servis edebilirsiniz.
  • Köftenize dilerseniz maydanoz, kimyon, kaşar peynir, acı salça ilave ederek çeşitlendirebilirsiniz.


Izgara Köfte

"Türk mutfağının vazgeçilmez lezzeti köftenin birbirinden farklı çeşidi var. İşte Gaziantep'ten Edirne'ye, İzmir'den Rize'ye, 7 bölgenin en meşhur, en leziz köfteleri. Bir çırpıda kaç köfte çeşidi sayabilirsiniz? 5 mi, 10 mu, 20 mi? Peki sizce Türkiye'nin kaç köftesi var? Türkiye'nin Köfteleri' adlı seriyi oluşturmak için 90 gün boyunca 15 bin kilometre yol yaparak, 7 bölgede, 15 il ve 12 ilçede 43 köfte ustasıyla görüşen Pınar Et ekibi tam 291 çeşide ulaştı. Ustalar köfteleri nasıl hazırladıklarını anlattı ve Türkiye'nin Köfteleri' serisi çekilen 10 bin kare fotoğrafla belki de köftenin belgeselini hazırlamaya yetecek kadar malzeme toplandı. Yemek yazarı Engin Akın'a göre her köftenin arkasında tarihsel ve sosyolojik bir olay var. Köfte aslen 'Küfte' olan Acemce bir sözcük. Acemler, yani İranlılar, küçük kavun büyüklüğünde dış yüzeyi et içi yumurtalı ve sebzeli bir karışımdan oluşan yemeğe küfte dermiş. Biz onu köfte diyerek dilimize almışız, bu arada lezzetini de yepyeni hale getirmişiz. Köfte bizim mutfağımıza mal edilmiş bir yemek, 13. yüzyıldaki halifeler mutfağından kalmış yazmalarda da köfte var ve zaman içinde baharatlı otlarla karıştırılarak bugünkü çeşitliliğine ulaşmış."

"Aslında bu gezi aynı zamanda bir 'köfte gezisi' oldu. Akhisar'da Akhisar Köftesi, Manisa'da Manisa Kebabı, Tire'de Tire Köftesi, Ödemiş'te Yağlı Kebap, Salihli'de Odun köftesi yedik. Manisa'da pidenin üstüne çekilip tereyağı gezdirildikten sonra yenilen, Tire'de domatesli sosla birlikte servis edilen, Ödemiş'te, kırmızı biber, salça ile hazırlanmış yağa banılan ekmekle birlikte sunulan, Salihli'de meşe odunu közü üstünde ızgara edilen köftelerin tadı muhteşemdi. Aslında her bir köfteye ayrı bir destan yazılabilirdi!.."

Müslüman  olan  Osmanlıların,  Arapların  yaşadıkları  bölgelere  hâkim  olması, din  birlikteliği  sebebiyle  Arap  mutfak kültürlerine önemli etkileri  olmuştur. Özellikle, Türk kültürünün yoğun hissedildiği Irak, Suriye, Lübnan ve bütün Filistin bölgelerinde (buna Mısır’ın  elit  kesimi  de  eklenebilir) Türk mutfağının  etkisi  daha fazla  olmuştur. Türk mutfak  izleklerine  adı  geçen  bölgelerde  günümüzde  de rastlanılmaktadır.  Köfte,  kebap ve  dolma gibi  daha  pek  çok  Türk  yemek  isimleri neredeyse  aynı  telaffuzla kullanılmaya devam  etmektedir. Öte  yandan buna  itiraz eden  çevreler  de  vardır.  Bunların iddiasına  göre,  pek  çoğu  ince  ustalık  gerektiren yemeklerin  bozkırdan  gelen  Türklere  ait  olamayacağı, Türklerin  fethettikleri  bir önceki medeniyet Araplar olduğuna göre, zaten bu yemeklerin kendilerinin olduğunu söylemektedirler.  Ancak  bunu  söylerken  kendilerinin de  göçebe  bir  geçmişten geldiklerini göz ardı etmektedirler. Bütün bunlarla birlikte, Türk mutfağının malzeme ve  pişirme  tekniklerinin de görüldüğü bu  bölgelerde,  geçmişten  günümüze  birçok medeniyetin mutfak kültürlerinin ortak mirasını da görebilmek mümkün olmaktadır.